Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Vajas-fokról

2013.01.22

Az Alföldön autóval járva az ember néha átmegy egy-egy hídon, s csak azt látja, hogy valami csatornafélén ment át, ami elég keskeny, ráadásul tele van náddal, a víz meg kanyarog valamerre.

 

dscn6348.jpgA Vajas-fok a Duna egyik ősi mellékága, mely ma már zsilipekkel szabályozott, így nagyjából azonos vízállású minden évszakban. Néhol elérheti a 3 méteres mélységet, de a másfél-két méteres medermélység a jellemző. A nyári hónapokban sokszor annyira behínárosodik, hogy nehéz evezni rajta, ezért szakmabéliek a nyár elelji túrát javasolják.

Kalocsa-Meszesparttól Kalocsáig valójában Csorna-Foktői csatorna a neve, mivel a Vajas a város déli részén az érseki palota felé fordul, majd a Dunavölgyi-főcsatorna felé megy tovább az Alföldön.

Kalocsa-Meszesparttól kb. 2 kilométerre található a foktői zsilip, ami a Duna védgátja. Innen Foktőn keresztül halad Kalocsáig. Kalocsától Bátyáig, majd Miske mellett haladva Dusnokig ér, onnan ismét a töltéshez ér, majd a Dunát a Gemenci-erdővel szemben éri el.

Ósükösdtől Kalocsáig "árral szemben" haladunk, ami körülbelül 1 km/óra, Kalocsától a Meszesig dscn6386.jpg"sodrásban", ami szintén ennyi.

 

A túra teljesítéséhez átlagos erőnlét szükséges. Az első nap lesz a leghosszabb, de minden nap kb. 6 óra evezés garantált.

Ha ítéletidő lesz, akkor a túra elmarad.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

6512 Szeremle

(Balogh Zoltán, 2013.08.20 12:36)

Álomvíz volt az említett Ósükösd-M9híd szakasz, míg nem kotortak. Tegnap végigeveztük, hát szívszorító volt látni hogy mi történt vele. Azért bízom benne hogy később visszaáll az élővilág, bár az óriási fákért kár. Aki evezett a tölgyes szakaszon tudja milyen kincsnek veszett nyoma. Azért mégis ajánlom másoknak is ezt a szakaszt, az érintetlen oldal gyönyörű.

Re: 6512 Szeremle

(LAci, 2013.08.25 18:42)

Üdv!

Igen, amikor 3 éve először eveztünk ott, gyönyörű és vadregényes volt a táj. Tavaly a felsőbb szakaszokon már elkezdték az irtást, ezek szerint eljutottak a legszebb részig is.
Kár érte, bár pár evezősnél fontosabb a környék normális vízellátása.